7 juny 2017

Arriba Kiva, l’eficaç programa finlandès contra l’assetjament escolar

El col·legi i els nous reptes de l’educació

El programa Kiva s’ha implantat en el 90% de les escoles finlandeses i, donat el seu èxit contra l’assetjament escolar, ha estat exportat a altres països d’Europa. Ara aterra a Espanya i en castellà de la mà de l’editorial Macmillan Iberia.

L’assetjament escolar entre iguals (bullying) i el ciberassetjament (ciberbullying), són formes de violència contra els nens i nenes l’existència no és nova en els centres educatius, ja que es pateix des de fa molt de temps. Perquè hi hagi assetjament, cal que hi hagi intencionalitat per part de l’agressor, freqüència dels abusos i desequilibri entre agressor i víctima, segons defineix Save the Children en el seu estudi “Jo a això no Joc”, Radiografia de l’assetjament i ciberassetjament a Espanya.

Els números són alarmants: Un de cada 10 nens preguntats assenyala que ha estat víctima d’assetjament; un terç reconeix haver agredit físicament a un altre company en els últims dos mesos i la meitat admet haver insultat. Quan se’ls pregunta “per què?”, En la majoria dels casos la resposta és “no sé”, segons es desprèn de l’estudi de Save the Children.

La violència contra la infància, que pot adoptar múltiples i canviants formes, mai és justificable.

Hem de ser inflexibles davant qualsevol situació d’assetjament, independentment de la gravetat de les lesions, de les conseqüències sobre el desenvolupament dels nens, de la persistència, la durada o l’acceptació social d’una forma concreta de violència.

Sempre que es parla d’assetjament escolar s’assenyala a l’escola, però aquest no és el causant, ni l’únic lloc on es gesta aquesta violència. Sí que és cert que des del col·legi pot partir la solució, ja que l’educació i l’entorn educatiu són claus per combatre aquest tipus de violència. Dins de l’entorn educatiu, hi ha diferents iniciatives per prevenir l’assetjament escolar, una d’aquestes iniciatives és el programa Kiva, acrònim de Kiusaamista Vastaan, que significa “contra l’assetjament escolar” en finès; un mètode contra l’assetjament escolar a nivell nacional basat en la investigació per implementar en els centres escolars del país.

El Programa kiva ha aconseguit, en un període molt curt de temps, demostrar la seva eficàcia a través de diversos estudis científics reduint l’assetjament escolar així com l’ansietat i la depressió dels alumnes

La directora general de Macmillan Education Iberia, Marta Martínez, ha ressaltat la importància de la implementació d’aquest programa en el sistema educatiu espanyol, ja que suposarà un benefici social i contribuirà a la millora generalitzada del benestar en l’entorn educatiu escolar.

Per què funciona el programa kiva?

Des de la seva implementació a Finlàndia, els efectes del programa han estat avaluats a través de nombrosos estudis i demostren que el bullying i la victimització han baixat.

A més de reduir les instàncies de bullying, també té un efecte positiu sobre l’apreciació de l’escola, la motivació acadèmica i l’ansietat -a més de fomentar les habilitats socials i intel·ligència emocional de l’alumnat-.

Kiva s’ha desenvolupat utilitzant la investigació contemporània, i és un projecte basat en 3 aspectes que permeten tant prevenir casos d’assetjament escolar, com abordar els que ja estan passant de forma efectiva.

Prevenció: És crucial, però moltes vegades no és suficient per acabar amb el bullying.
Intervenció: Aquesta, juntament amb l’ús de certes eines són molt necessàries quan un cas d’assetjament escolar surt a la llum.
Seguiment de la situació al centre: per conèixer els canvis que es van produint a mesura que passa el temps, el que és possible gràcies a les eines online que inclou el projecte.

Kiva inclou tant accions globals com específiques.

Accions globals: Lliçons d’estudi i jocs en línia per a tots els estudiants. S’enfoquen principalment en prevenir l’assetjament escolar.
Accions específiques: S’activen quan sorgeix un cas concret. Estan centrades en nens i adolescents que es veuen embolicats directament en l’assetjament, ja sigui com a responsables, víctimes o com a companys que s’hagin vist amenaçats per donar el seu suport als afectats.

La implementació de Kiva en els centres s’inicia amb la formació dels docents i equips directius en el correcte ús de totes les eines que inclou el programa.

Per a més informació visita http://www.kivaprogram.net/spain o contacta a: kiva@macmillan.es