28 octubre 2017

“Les aventures de Tate”

‘Les aventures de Tate’, un joc de nens per solucionar trastorns de la parla i el llenguatge.

Joves cordovesos desenvolupen una aplicació pionera que s’utilitza en col·legis i gabinets de logopèdia

Entre el 12% i el 15% dels nens tenen algun trastorn en el llenguatge o la parla. Amb aquesta dada en ment, un grup de joves emprenedors cordovesos han creat Les aventures de Tate, una aplicació única al mercat destinada a solucionar aquests problemes en els més petits. Tecnologia i logopèdia es donen la mà així en aquesta APP que s’utilitza ja tant en col·legis com en gabinets especialitzats en corregir aquests trastorns del llenguatge.

“Es tracta d’una eina de suport a mares, pares i professionals de l’educació que permet als nens millorar les seves habilitats lingüístiques i comunicatives d’una forma divertida”, assenyala Teresa Puerma, informàtica que ha desenvolupat l’aplicació. El joc, descarregat en un dispositiu mòbil, els permet exercitar-se i corregir aquests trastorns d’una manera divertida i, alhora, eficaç.

El desenvolupament tecnològic d’aquesta aplicació ideada per joves cordovesos utilitza algoritmes de reconeixement facial i de moviments de la boca, i a través de jocs com fer que el nen es mengi una fruita que apareix a la pantalla, es treballen i s’exerciten els moviments bucals. A més, s’incorporen exercicis de buf amb jocs sobre la pantalla, que ajuden a millorar la intenció i la direcció de la respiració dels petits quan parlen.

Les aventures de Tate permet millorar així les habilitats lingüístiques i comunicatives de nens, “sobretot, d’entre 4 i 6 anys, que en aquesta etapa infantil comencen a desenvolupar el llenguatge i poden trobar dificultats”, assenyala María Dolores Criado, mestra d’audició i llenguatge, promotora també d’aquest joc.

Així, en col·legis amb educadors del llenguatge i en gabinets de logopèdia, l’aplicació ja s’utilitza sobretot en nens amb dislàlia -que no pronuncien bé un fonema com pot ser la erre- fins a petits amb Síndrome de Down que tenen dificultats per controlar òrgans com la llengua a l’hora de parlar.

L’aplicació, que forma part del Programa Minerva d’Emprenedoria Tecnològic, utilitza així la innovació per superar les dificultats comunicatives dels més petits, que amb Les Aventures de Tate es mostren “divertits i motivats per treballar” en la millora dels seus trastorns de la parla .